fredag 12. februar 2010

På trynet eller i rekordfart til topps?


Både Fredrikstad (les:Nordlie,bildet) og Bodø/Glimt rykket ned sesongen etter en suksess, men i Skien tror man ikke på spøkelser. Dag E. Fagermo sier til VG at de ikke er redd for å lide samme skjebne.

Når det nå nærmer seg seriestart, skal jeg snart gi deg fasiten på hvordan det ender i årets TL FØR den i det hele tatt har startet. Starter med lag 16 og jobber oss oppover.

Men før "the final countdown" kan det være interessant å stoppe litt opp med artikkelen fra VG. Hvorfor gikk det på trynet med Glimt og østfoldingene året etter suksess ? Hvorfor har enkelte nyopprykka TL-lag fått umiddelbar suksess på øverste nivå ? Henger disse to sammen ? Og viktigst : er det noe å lære fra dette for FKH ?

Dette kunne sikkert vært en masteroppgave. Sikkert altfor lettvint å gi soleklare svar i et lite blogginnlegg. Siden det er fredag, gjør jeg et lite forsøk!

Den siste først : hvorfor har enkelte nyopprykka lag fått det så lett at de har havnet på øverste halvdel ? Det er jo alltid slik at er man ny i gjengen, må man streve med å få være med på leken. "Alle" tror jo at FKH sammen med Kongsvinger og Hønefoss kommer til å jobbe blant de nederste gjennom store deler av 2010.

Statistikken viser altså at minst en av de nye får det lettere enn forventet. Det umiddelbare er jo da at de etablerte ikke har gjort forarbeidet sitt godt nok på disse "ungvalpene". Lite scouting og minimalt med analyse har ført til noen tett på trynet og poengtap for rutinerte TL-klubber. "The element of surprise" er altså et angrepsvåpen verdt å lade.
Iversen, Rushfeldt og Berg Hestad får kanskje heller ikke "ståpels" av å spille mot "the rookies". For de som året før herjet i Adecco blir det helt motsatt. Det å stå ansikt til ansikt med Hestad, Bakke og Hoseth gir ekstra tenning og da ofte prestasjoner i overkant av forventet.

En skal heller ikke undervurdere verdien av lange seiersrekker og bøtter av Adecco-selvtillit. En spiller som Thomas Sørum sleit med å bøtte inn mål for Godset, men nå med et kanonår for FKH på nestøverste nivå er det å håpe at han fortsetter å skåre på nærmest hver eneste sjanse.

Så til headlineren i VG, at lag som ikke er blant de mest meritterte i landet og som opplever kanonsesong, for så å gå på tryne i form av nedrykk året etter.
  • suksess-hvileputen ble for behagelig
  • fornyingselement lagt på fryseboks
  • "element of surprise" avslørt
  • klisjeèn om "den vanskelige andre sesongen" blir ubehagelig nok til virkelighet
Så enkelt kan det nok punktvis sies.

Jeg tror ikke at Odd går på trynet i år. Derimot kommer ett, kanskje to av veletablerte lag slite i bunnsjiktet sammen med minst ett av Adeccoheltene i 2009.

Følg med i bloggen og du får snart vite hvem jeg tror det blir.